Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną?

Filtrowanie wody czy filtracja wody jest konieczna
Filtrowanie wody: czy filtracja wody jest konieczna?
Luty 25, 2019
Pokaż wszystkie
Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną

Gdy chcemy ugasić pragnienie, sięgamy po wodę butelkowaną lub kranową. O ile ta pierwsza jest pozbawiona zanieczyszczeń, o tyle w drugim przypadku zapach i smak nie będą najwyższej jakości. Sposobem na domowe oczyszczenie wody jest m.in. uzdatnianie jej za pomocą dzbanka filtrującego.

Wygoda i prosta obsługa – takie właśnie są dzbanki filtrujące takie jak https://dafi.pl/produkty/dzbanki-do-filtrowania/. Dzięki nim można zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie nie przyczyniać się do zaśmiecania środowiska plastikowymi butelkami. Aby urządzenie prawidłowo działało, należy odpowiednio o nie dbać.

Jak prawidłowo korzystać z dzbanka filtrującego?

Instrukcja obsługi zamyka się w kilku krokach: wlanie wody z kranu do odpowiedniej komory z filtrem i… czekanie na zakończenie filtrowania. Gdy wymieniamy filtr, producent zaleca dwukrotne przefiltrowanie wody. Mogą znajdować się w niej drobiny węgla aktywnego. Służy to także odpowietrzeniu filtra. Kolejne filtrowanie zapewni nam wodę gotową do spożycia. Pamiętajmy o ustawieniu przypomnienia wymiany filtra (raz na miesiąc). Bardzo ciekawą opcją jest aplikacja, która przypomina o zbliżającym się terminie ważności filtra.

Nie należy dolewać świeżej wody do resztek pozostałych w dzbanku. Dlaczego?

Każdy produkt spożywczy ma wyznaczoną datę przydatności

Należy pamiętać, że nawet woda filtrowana ma określony czas spożycia. Wraz ze zmianą temperatury i wilgoci woda traci wartości odżywcze, co może prowadzić do psucia się. Tak samo jest z wodą butelkową. Aby była zdatna do picia, musi spełniać określone normy. Nie może zawierać zanieczyszczeń i szkodliwych substancji, dlatego do tego celu używa się chloru, którego woda filtrowana w dzbankach jest pozbawiona. Filtry użyte w dzbankach polskiego producenta Dafi dodatkowo wzbogacają wodę o jony sodu, potasu i magnezu.

Po przefiltrowaniu wody należy ja zużyć w ciągu 12 godzin. Jeżeli chcemy wydłużyć czas przydatności wody do spożycia i zabezpieczyć ją przed zakwitaniem, należy przechowywać ją w lodówce. Dzbanki filtrujące mają różne kształty, które mogą uniemożliwić to zadanie. W tym przypadku zalecamy odstawienie ich w miejsce chłodne i zacienione, aby nie były wystawione na działanie promieni słonecznych.

Po 12 godzinach w wodzie – zarówno tej filtrowanej w dzbankach jak i butelkowej – mogą tworzyć się różnorodne bakterie. Dlatego aby korzystać z wody w pełni zdrowej i bogatej w korzystne mikroelementy nie należy przekraczać terminu jej przydatności.

Co zrobić z wodą, której nie zdążyliśmy zużyć?

Możliwości jest kilka. Jeżeli chcemy zrobić zapas wody, przede wszystkim należy przelać ją do szczelnych pojemników – najlepiej szklanych – z których nie będziemy pić bezpośrednio (nasza ślina zawiera różne bakterie, które szybko zepsułyby wodę). Odstawiamy je do lodówki lub chłodnego pomieszczenia pozbawionego słońca. Tak samo postępujemy, gdy przez jakiś czas nie będziemy korzystać z urządzenia filtrującego.

Jeżeli chodzi o mniejszą ilość wody potrzebnej do bieżącego użytku, można zutylizować ją np.: do podlania kwiatów.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok