Filtrowanie wody: czy filtracja wody jest konieczna?

Domowe sposoby na filtrowanie wody
Domowe sposoby na filtrowanie wody
Luty 17, 2019
Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną
Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną?
Luty 25, 2019
Pokaż wszystkie
Filtrowanie wody czy filtracja wody jest konieczna

W Polsce dominuje woda średnio twarda i twarda. Zawarte w niej związki wapnia i magnezu podczas krystalizacji tworzą osad w miejscach, w których dociera do nich woda. Aby się ich pozbyć, można zaopatrzyć się w tzw. zmiękczacze wody. Czy filtracja wody jest jednak niezbędna? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Woda jako podstawowe źródło gaszenia pragnienia

Choć obecnie mamy duży wybór różnych napoi i soków, to woda jest najzdrowszą i podstawową opcją. Pozbawiona jest cukrów, dlatego nie „zapycha” nam żył, pozwala utrzymywać prawidłową temperaturę ciała i nie wywołuje łaknienia, co dzieje się w przypadku napoi słodzących.

Zdrowie przede wszystkim

Woda płynie rurami, często starymi i podniszczonymi, pobierając m.in. ołów i cynk. Jest chlorowana, co łatwo zobaczyć (biała, niemal mleczna barwa) i poczuć. Dzienne zapotrzebowanie to około 2 litry, dlatego nie możemy pozwolić na to, abyśmy dostarczali sobie codziennej dawki zanieczyszczeń. Zwłaszcza, że wielokrotnie do wody dostają się różne bakterie zagrażające zdrowiu i życiu, np. salmonella, pestycydy.

Jak ważne jest filtrowanie wody?

Przede wszystkim pozbywamy się toksycznych substancji. Dodatkowym atutem jest jej dużo lepszy smak.

Woda butelkowa też jest dobrą opcją, jednak ekonomiczniej jest użyć filtrów do oczyszczania wody. Zaoszczędzamy pieniądze i w domowy sposób kontrolujemy czystość spożywanych płynów. Zawarte w filtrach mieszanki składają się z żywicy jonowymiennej, która usuwa osad, a także węgla aktywnego odpowiedzialnego za absorbowanie zanieczyszczeń organicznych, uniemożliwiając rozwój bakterii.

Filtrowanie wody wpływa też na zredukowanie jej twardości, co ma odzwierciedlenie w znacznej poprawie jakości smaku potraw. Jest to idealna opcja dla kobiet w ciąży, dzieci i seniorów, którzy najbardziej potrzebują zdrowych produktów bogatych w minerały. Usuwana jest sól, która tworzy kamień osadzający się na urządzeniach AGD – przyczynę częstego zużywania czajników. Filtrowana woda może służyć do użycia w żelazkach i ekspresach do kawy, co przełoży się na dłuższe użytkowanie sprzętu.

Osoby z osłabioną odpornością mogą bez przeszkód sięgać po urządzenia do uzdatniania wody (np. dzbanki filtrujące). Warto w nie zainwestować, gdyż ich cena – w przypadku polskiego producenta urządzeń do filtrowania Dafi – to około 20 złotych. Litr przefiltrowanej wody wynosi zatem mniej więcej 20 groszy (dzbanek jest w stanie przefiltrować 100 litrów na miesiąc), co bardzo się opłaca, przeliczając zakup wody butelkowej ze sklepu.

Na wstępnym etapie woda jest oczyszczana przez wodociągi, ale zawsze znajdzie się w niej coś, co nie zostało usunięte. Przyjmowanie takiej wody sprawi, że organizm sam będzie musiał uporać się z chlorem i metalami ciężkimi. Dlatego warto wspomóc nasze ciało i oszczędzić mu tej walki. Być może filtrowanie wody nie jest konieczne, ale jak najbardziej wskazane. Inwestycja w nasze zdrowie jest na to najlepszym dowodem.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok