Czy wodę filtrowaną można pić bezpośrednio bez przegotowania?

Do czego służy dzbanek filtrujący?
Luty 10, 2019
Pokaż wszystkie
Czy wodę filtrowaną można pić bezpośrednio bez przegotowania

Bardzo wygodną formą zaspakajania pragnienia jest woda butelkowa, którą dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Nie musimy jej specjalnie przegotować, co skraca czas nawodnienia organizmu.

Co się jednak stanie, jeśli przefiltrujemy wodę z kranu, ale nie przegotujemy jej w czajniku lub innym urządzeniu? Absolutnie nic – prócz zaoszczędzenia pieniędzy za zakup wody ze sklepu.

W tym artykule dowiecie się:

– Na czym poleca filtrowanie?

– Woda filtrowana bez przegotowania

– Termin przydatności

Zapraszamy do zapoznania się z treścią.

Na czym poleca filtrowanie?

Woda z sieci wodociągowej jest twarda i zawiera chlor. Nie ma też zbyt przyjemnego zapachu, a zanim dotrze do naszych kranów, musi przemierzyć drogę przez rurociąg, „zbierając” liczne drobnoustroje, rdzę i inne niebyt zdrowe substancje. Spożywanie takiej surowej wody w codziennym użyciu może nieść ze sobą spore konsekwencje, gdyż zanotowano wiele przypadków zatruciem wody z kranu, w której wykryto bakterie E. coli i salmonellę.

Jednym ze sposobów zlikwidowania tych zagrożeń jest gotowanie wody. Pięć minut wrzenia wystarczy, by zanieczyszczenia zdołały odparować – im dłużej gotujemy, tym więcej minerałów ubywa. Po ochłodzeniu jej możemy cieszyć się smaczną wodą. Minusem jest to, że nie możemy jej zbyt długo przechowywać.

Dlatego z pomocą przychodzą dzbanki do filtrowania wody. Skutecznie zmiękczają wodę kranową i poprawiają jej smak. Stosując odpowiednie filtry (najlepiej węglowe) pozbędziemy się obawy o gromadzenie się kamienia i osadu na urządzeniach AGD. Korzystając z nich, zmniejszamy negatywny wpływ plastikowych butelek na naturalne środowisko.

Woda filtrowana bez przegotowania

W zależności od naszych potrzeb możemy skorzystać z oferty polskiego producenta wkładów filtrujących i dzbanków Dafi. Dla przykładu – oznaczenie MG+ na filtrze oznacza, że odpowiada za poprawę składu i smaku wody. Dodatkowo uzupełnia ją o magnez. Taką wodę można pić bez konieczności przegotowania, uprzednio ją filtrując. Z kolei filtry ze znakiem pH+ należą do grupy filtrów alkalicznych, których efektem jest wzbogacenie wody o sód, potas i wapń, a także zlikwidowanie chloru. W tym przypadku także wystarczy samo filtrowanie. Jest ono ważne, bo wtedy wodę zawsze mamy pod ręką.

Termin przydatności

Dużym atutem przefiltrowanej wody w dzbanku Dafi jest to, że możemy ją spożyć nawet dwanaście godzin po procesie filtracji. Oczyszczona woda nie zepsuje się. Dodatkowo, jeżeli przelejemy ją do jakiegoś naczynia i umieścimy w ciemnym pomieszczeniu – bakterie nie będą miały środowiska do rozmnażania się – będziemy mogli cieszyć się nią dłużej.

Nie wolno zapominać o wymianie filtrów raz w miesiącu.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok